Waterschaarste: wat kan jij doen?

Een extreem droge periode met tropische temperaturen.. Nederlanders die massaal thuisblijven en meer water gebruiken.. De waterconsumptie is hoger dan ooit! En dat in combinatie met het stijgende neerslagtekort de afgelopen 3 jaar zorgt voor waterschaarste. De hardst getroffen sector als gevolg van waterschaarste is de landbouwsector. Maar ook bedrijven en huishoudens worden getroffen als we niet snel iets doen. Draag jij je steentje bij? Wij van SUB geven je een aantal tips!

Watertekort: cijfers en feiten

(drink)Watertekort raakt burgers en bedrijven over de hele wereld. Zonder voldoende (drink)water stort de samenleving en economie in. Het veroorzaakt ziektes en zorgt ervoor dat landbouwbedrijven geen voedsel kunnen verbouwen. En nu, door de coronacrisis en klimaatverandering, zijn de cijfers hoger dan ooit.

Infographic waterschaarste door hitte en meer consumeren

Water voorziening & duurzame ontwikkeling

Logisch dat water dan ook een belangrijke plek heeft gekregen binnen de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Water besparing komt prominent terug in Sustainable Development Goals 3, 6 en 12, 13. Binnen deze SDG’s heeft water raakvlakken met schoon drinkwater, waterbesparend sanitair en bewuster consumeren en produceren.

 

Wat jouw bedrijf kan doen om waterschaarste tegen te gaan

Waterbesparend sanitair

Beschikt jouw organisatie over waterbesparende kranen, douchekop(pen) en toiletstortbakken? Als oude kranen, douchekoppen en toiletstortbakken vervangen worden door waterbesparende varianten dan kan het waterverbruik met 30% dalen.

Regenwater opvangen

Van ons drinkwater wordt 57% gebruikt voor toiletspoeling, voor de wasmachine, of voor bewateren van de tuin. Om dit verbruik terug te dringen is hemelwater een goede oplossing. Regenwater kan gebruikt worden voor bewatering van planten en toiletspoeling. Ook kun je regenwater gebruiken voor het wassen van ramen, auto’s en (bedrijfs)kleding. Met een regenwater opvangsysteem kun je tot 75% besparen op drinkwater gebruik.

Wat jij thuis kunt doen

Om in je vakantie alvast een verbeterslag te maken kun je hier alvast mee starten:

  1. Sproei alleen als het echt nodig is en doe dit voor 07.00 uur ’s ochtends of na 22.00 uur ’s avonds;
  2. Zorg dat het water in een groot (opzet)zwembad wordt gezuiverd in plaats van ververst;
  3. Douche zo kort mogelijk;
  4. Gebruik ook in de zomer een regenton;
  5. Kies voor watervriendelijke spelletjes voor de kinderen;
  6. Kies voor een waterbesparende douchekop;
  7. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet;
  8. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen;
  9. Vervang lekkende en druppelende kranen;
  10. Kies voor de waterbesparende wasstraat;
  11. Spaar je was op tot de wastrommel écht vol is.
waterbesparend sanitair

Duurzame impact door verbinding

Heb jij vragen over waterbesparende maatregelen? Of wil jij weten welke initiatieven jouw organisatie nog meer kan doorvoeren om duurzame impact te maken? Neem dan vrijblijvend contact op met SUB – Sustainable Boost! Wij helpen organisaties met het creëren van winst voor mens, milieu en maatschappij. Ook helpen wij organisaties zich accountable te maken door SDG impact inzichtelijk te maken en schakels in de keten met elkaar te verbinden. Aan de slag met de 17 SDG’s? Doe de gratis nulmeting! 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

23-05-2023

SUB | Sustainable Boost presenteert SUB Platform

Het SUB Platform is live! Samen met onze partners werkten...
02-09-2021

IMPACTMAKER GEZOCHT

*Inmiddels hebben wij een leuke collega gevonden. Bedankt voor je...
01-08-2019

SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

Sustainable Development Goal 16 (SDG 16) is opgesteld om geweld...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.