Vanaf 2020 kan je als werknemer heel aantrekkelijk een E-bike van de zaak leasen. En dat is zowel goed voor je portemonnee, je gezondheid, als voor het milieu! Een E-bike is hip en biedt tal van voordelen, helemaal als de belastingdienst in 2020 gaat meebetalen. Wij hebben voor jou hieronder alle ins en outs op een rijtje gezet!
Voorspelbare en kortere reistijden
Een E-bike kent vele voordelen. Het maakt grotere afstanden waarvoor je normaal gesproken misschien de auto pakt gemakkelijker om af te leggen. Nederland kent oneindig veel fietspaden en heeft circa driehonderd kilometer aan snelfietsroutes. Dit maakt jou reistijd voorspelbaarder en korter. Bovendien heb je hierdoor nooit meer last van files of uitgevallen treinen en vindt je eenvoudig een plek om te parkeren.
Elektrische fiets levert een bijdrage aan Sustainable Development Goals
Met een elektrische fiets van de zaak lever je als organisatie een bijdrage aan Sustainable Development Goals (SDG’s): zo wordt goede gezondheid en welzijn van werknemers bevorderd, werken we aan het verduurzamen van onze steden en verkleinen we onze CO2-uitstoot. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan SDG 3, 7, 11, 12 en 13.
Hieronder de feiten:
- Fietsen verhoogd de fitheid met 13%;
- Omdat er tijdens het fietsen meer bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar je hersenen stroomt wordt stress verminderd en zijn mensen gelukkiger en creatiever;
- Met een (elektrische) fiets stoot je 26 keer minder CO2 per reizigerskilometer uit dan met de auto;
- Een automobilist neemt 7 keer zoveel plek in als een fietser op de weg;
- Je bespaart een hoop tijd: nooit meer last van files of uitgevallen treinen en altijd parkeerplek!
Fiscale voordelen van een E-bike van de zaak
Vanaf 1 januari 2020 is het voor werknemers mogelijk om een (elektrische) fiets te leasen tegen een bijtellingstarief van 7%. Dit houdt in dat je geen kilometers meer hoeft bij te houden. Bij de aanschaf van een E-bike van €2000 betaal je naast een vast leasebedrag een paar euro per maand belasting.
Fietsplan via de werkkostenregeling
Naast de nieuwe regeling van 2020 kun je nog steeds gebruik maken van het huidige fietsplan via de werkkostenregeling (WKR). Dit houdt in dat uitgaven binnen de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom onbelast kunnen worden verstrekt aan werknemers. Door de aanschaf van de E-bike te verrekenen met het brutoloon, overuren of vakantiedagen ontstaat belastingvoordeel en kun je tot 45% korting ontvangen bij de aanschaf. Op de website van E-bike Store kun je met de online E-bike Calculator berekenen hoeveel jij kan besparen.
Efficiënt gebruik door elektrische deelfietsen
Door verantwoord om te gaan met goederen lever je als organisatie een bijdrage aan SDG 12. Je kunt nog efficiënter omgaan met een E-bike van de zaak door deze te delen met collega’s. Op deze manier ontstaat er geen onnodige aanschaf en wordt de kans op diefstal verkleind. Het is hierbij handig om een elektrische fietsenstalling te faciliteren bij jouw werkomgeving.
Meer weten over duurzaam facility management?
Wil jij meer weten over hoe jouw organisatie kan verduurzamen en aan de slag kan met SDG’s? SUB │ Sustainable Boost zijn koplopers op de toekomst van duurzaam facility management. Wij helpen jou graag met het opstellen van concrete duurzaamheidsmaatregelen waarmee jouw organisatie direct aan de slag kan. Ook maken we jou bijdrage aan de SDG indicatoren inzichtelijk.
Is jouw organisatie al klaar voor de wereld van morgen? Doe de gratis 0-meting en ervaar de boost van sustainability!