Waarom wachten op morgen? RNH is op weg naar een eco-positieve toekomst!
Recreatie Noord-Holland (RNH) heeft een flinke groene vlag gehesen: het duurzaamheidsbeleid staat stevig op papier! Samen met SUB Sustainable Boost rondde het enthousiaste kernteam onlangs de eerste etappe van het driedelige duurzaamheidstraject af.
Tijdens inspirerende workshops werd hard gewerkt aan een heldere duurzaamheidsvisie, aangevuld met ambitieuze ESG-doelstellingen. Uiteraard kwamen ook de Sustainable Development Goals (SDG’s) volop aan bod. Zo vaart RNH vol vertrouwen én met plezier richting een duurzame toekomst! We spraken met Sophie Zwetsloot, Manager Middelen bij RNH, over haar ervaringen met dit traject.
Van intrinsieke motivatie naar concreet duurzaamheidsbeleid
Toen Sophie twee jaar geleden Manager Middelen werd bij RNH, verbaasde het haar dat duurzaamheid nog niet prominent op de agenda stond. “Vanuit mijn eigen overtuiging wilde ik direct met duurzaamheid aan de slag,” vertelt ze. Tegelijkertijd groeide de externe druk, want stakeholders zoals gemeenten vroegen steeds vaker om inzicht in de duurzame impact van RNH: “We beheren recreatiegebieden en natuur, dus we hebben een voorbeeldfunctie. Dat schept verwachtingen, en terecht. Onze identiteit is verbonden aan duurzaamheid, maar dat konden we nog niet concreet maken of inzichtelijk presenteren.”

Samen aan de slag met structuur en focus
Met het doel duidelijk voor ogen, ging het kernteam van RNH samen met SUB Sustainable Boost aan het werk. De samenwerking verliep gestructureerd en inspirerend. Sophie vertelt enthousiast: “De aanpak van SUB, met duidelijke fasering en betrokkenheid van het hele team, zorgde voor een breed draagvlak binnen de organisatie. Het was geweldig om te zien hoe medewerkers actief meedachten. Dat maakte de energie en betrokkenheid extra voelbaar.”
Het kernteam ontdekte snel hoeveel regelgeving en initiatieven er bestaan rondom duurzaamheid: “SUB bracht helderheid in de wirwar van regels, wetten en richtlijnen. We konden dankzij hun aanpak direct toewerken naar een heldere en realistische strategie,”
SDG’s als strategisch kompas
Tijdens het traject speelden de Sustainable Development Goals een belangrijke rol. Ze gaven richting en focus aan het duurzaamheidsbeleid van RNH. Sophie benadrukt: “We beseften dat duurzaamheid verder gaat dan bijvoorbeeld LED-verlichting. Dankzij de SDG’s kregen we grip op wat écht bij onze organisatie past. Zo kozen we bewust ook voor SDG 17, gericht op partnerschappen, omdat samenwerking met stakeholders cruciaal is voor onze impact.”

Eco-positief in 2040: ambitie met impact
RNH koos een gewaagd doel: in 2040 wil de organisatie eco-positief zijn. Sophie legt uit waarom juist deze ambitie aansluit bij RNH: “We willen echt een koploper zijn. Eco-positief sluit perfect aan bij onze kernwaarden zorgzaamheid en ontwikkelgerichtheid. Het betekent dat we niet alleen minder negatieve impact hebben, maar juist méér teruggeven aan natuur en maatschappij. Hiermee hopen we anderen te inspireren en voorbereid te zijn op toekomstige klimaatverplichtingen.”
Duurzaamheid leeft binnen de organisatie
Het 3-stappentraject met SUB bracht een verrassend inzicht: binnen het kernteam van RNH bleek al veel expertise aanwezig die eerder onbenut bleef. “Iedereen heeft wel iets met duurzaamheid. De ene collega brengt kennis van duurzame voeding, de ander weer van goed werkgeverschap of juist rentmeesterschap voor de volgende generatie. Die onderlinge samenwerking zorgt voor verbinding en inspiratie.”
Ook zorgt de betrokkenheid van het kernteam dat het verduurzaming op de agenda komt in de afdelingen: “Je merkt dat duurzaamheid nu al veel meer leeft in de gesprekken die deze collega’s voeren en de dagelijkse uitdagingen,”

Volgende stappen: impact meetbaar maken
De komende fase richt zich op het concreet maken van de impact die RNH nu al heeft, en het opstellen van heldere doelen. Sophie kijkt ernaar uit: “Dit inzichtelijk maken helpt ons om onze duurzaamheidsstrategie verder te versterken en duidelijk te communiceren naar buiten toe. We gaan onszelf verrassen denk ik. Juist op sociaal vlak – zoals duurzame inzetbaarheid en goed werkgeverschap – doen we al veel.”
Klaar voor de wereld van morgen
Met een sterke koers zet Recreatie Noord-Holland een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. Wil jij ook werk maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met SUB Sustainable Boost en ontdek hoe wij jouw duurzame ambities kunnen realiseren!
