“Ik ben een echte noorderling; ik houd van ijs en sneeuw.”
Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met ondernemer Linda Smit over maatschappelijk verantwoord inkopen, klimaatdoelen en de Sustainable Development Goals.
Door: Dominique de Groot
Smeltende ijskappen
De koning van de Noordpool prijkt op de omslag van haar LinkedIn-pagina. Linda Smit is een echte Noorderling; ze houdt van ijs en bindt graag de ijzers onder haar voeten. Een Friese, nuchtere ondernemer, maar vol met idealen. Als ze een paar jaar geleden naar Spitsbergen afreist, schrikt ze niet alleen van de afname van het zee-ijs, maar ook van de reactie van de mensen uit haar omgeving hierop. “Ik verwachtte een fight-flight-or-freeze reactie in een bedreigende situatie zoals deze, in plaats daarvan lijkt het meer op een vorm van bewusteloosheid.” Haar werk in Noorwegen wakkert het vuurtje verder aan; ze komt in actie voor het klimaat en bedenkt hoe ze dat kan doen met positieve energie.
Het sneeuwbaleffect – van de duurzame keuzes die ze maakt – is al snel niet meer te stoppen. Linda werkte o.a. voor Natuur & Milieu, Stichting De Noordzee en bouwde via crowdfunding de EcoLodge Egmond, een sustainable tiny house. Op dit moment werkt ze bij gemeente Texel als Senior beleidsadviseur duurzaamheid en organiseert ze via haar bedrijf Basecampus activiteiten om mensen op het duurzame pad te krijgen. Zo is ze in september tijdens de SDG Action Week op Terschelling actief met Global Goals Go; een interactief spel wat gaat over de werelddoelen.
Zelfvoorzienend en duurzaam Texel
Gemeente Texel heeft een vooruitstrevende ambitie: In 2050 is de gemeente zelfvoorzienend en duurzaam. Linda houdt zich o.a. bezig met maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen (MVOI). “Gemeente Texel heeft vorig jaar het manifest ondertekend en dat betekent dat we binnen een jaar met een actieplan moeten komen. Samen met de interne organisatie ben ik daar op dit moment mee bezig.” Het veelomvattende traject is opgesplitst in 7 stappen om de transitie makkelijker te maken. In werksessies wordt een jaarplan opgesteld waarin de meest kansrijke aanbestedingen worden opgenomen. “We zien inkoop als een belangrijk instrument om snel te verduurzamen. Wat ik leuk vind is om de gemeenschap daarin zo veel mogelijk te betrekken.”
Sustainable Development Goals
De Global Goals – ook bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s) – staan voor 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die wereldwijd een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Voor Linda zijn de SDG’s een belangrijk onderdeel in haar werk. “Het is een universele taal en daardoor kun je sneller schakelen.” Ze gelooft in de verbindende kracht van de SDG’s en zo maakt Linda het haar missie om de Sustainable Development Goals meer onder de aandacht te brengen. Zo ontwikkelde ze met haar bedrijf Basecampus het spel Global Goals GO.
Global Goals GO
In deze interactieve outdoor game loop je een gps-route die leidt naar hotspots – mooie plekken in de omgeving – waar je opdrachten uitvoert. Elke opdracht is gekoppeld aan tenminste één Sustainable Development Goal. Je speelt het spel op je telefoon in verschillende teams. Vier hoofdelementen staan centraal: Voelen, Denken, Doen en Delen. Zo krijg je bij de ene opdracht een kennisvraag en bij de andere opdracht voer je een actie uit.
De route bepaal je zelf; het maakt niet uit welke van de 17 hotspots je als eerste bereikt. Linda hoopt dat deelnemers aan het eind van het spel genoeg inspiratie en aanknopingspunten hebben om op een duurzamere manier te leven en te werken. “Hoe zou de wereld eruitzien als je een andere bril opzet? De opdrachten vragen je te kijken vanuit een ander perspectief. Veel mensen doen dingen op de automatische piloot omdat ze het niet beter weten. Ik denk dat als ze het effect van hun gedrag wel zouden weten, ze andere keuzes maken.”
SDG Action Week
Op 21 september begint SDG Action Week. Een evenement wat elk jaar terugkeert rondom de verjaardag van de SDG’s. Dit jaar is het thema Act Together Now. Linda is al druk bezig met de voorbereidingen op Terschelling; samen met de VVV en Stayokay organiseert ze onder andere een kick-off van Global Goals GO. “We nodigen verenigingen en scholen uit om via het spel kennis te maken met de SDG’s. Ook roept SDG Nederland die week zoveel mogelijk bedrijven op om het Sustainable Procurement Manifest te ondertekenen. Het doel is de inkoopkracht te bundelen en versnelt te verduurzamen.”
De Boost van SUB
SUB | Sustainable Boost werkt samen met netwerkpartners door heel Nederland om duurzaamheid te versnellen binnen organisaties. Waarom besloot Linda SUB-Booster te worden? “Jullie beschouwen de SDG’s als een kapstok waar je duurzaamheidsinitiatieven aan kunt hangen. Zo zie ik dat ook en daarom leek SUB mij een goede match omdat we elkaar hierin kunnen versterken.”
In juni lanceerde SUB het SUB Platform; een online omgeving met kennis en tools waarmee organisaties concrete stappen kunnen zetten om te verduurzamen. Linda hielp ons bij de eerste grote testronde voor livegang. “Ik vind het een heel mooi platform. Ik denk dat er veel behoefte aan is en dat het een mooie tool is om inzicht te krijgen in je organisatie. Daar draag ik graag een steentje aan bij.”
Stoppen met puinruimen
Hoe kun je een blik in de toekomst werpen als er zoveel verandert en in beweging is? Toch doe ik het: Hoe kijkt Linda naar de toekomst? “Je stelt best moeilijke vragen”, begint ze lachend. Daarna vervolgt ze: “Als ik spreek vanuit mijn hart en niet vanuit mijn hoofd, dan hoop ik dat iedereen ziet dat duurzaamheid de enige weg is. We zien nu een opeenstapeling van problemen, hoe langer we uitstellen hoe groter ze worden: de eerste golf was covid, de tweede golf is de recessie, de derde is klimaatverandering en de vierde golf die eraan komt is biodiversiteitverlies. We lopen achter de feiten aan. Laten we stoppen met puinruimen en in plaats daarvan preventief aanpakken. De opwarming van de aarde beperken tot 1,5 – 2 graden Celsius voorkomt grote problemen (lees: overstromingen, droogte, bosbranden, voedseltekorten en onrust) en bespaart ons veel ellende (en geld). De natuur is de basis voor ons eigen voortbestaan.”