SUB Booster Anton: Duurzaamheid is VUCA

"We zijn geneigd om complexe problemen simpel te maken, zodat we controle denken te hebben"

De van origine Rotterdamse Anton de Klerk (40) besloot met zijn vrouw Nina een nieuwe toekomst te beginnen in Rhoon, toen zijn opa en oma hun huis daar verlieten. “We hebben het huis volledig verbouwd en verduurzaamd. Het was een intensieve, maar lonende ervaring,” vertelt Anton. Nu woont hij er met veel plezier samen met Nina en hun twee kinderen, Jack (5) en Doris (8)

Hoewel duurzaamheid nu een integraal onderdeel van zijn leven en werk is, had Anton vroeger nooit verwacht dat hij zich zo in dit thema zou verdiepen. “Toen ik opgroeide in Rotterdam, was duurzaamheid niet iets waar ik dagelijks mee bezig was, maar nu is het mijn drijfveer in alles wat ik doe.

Boyan Slat moment

Antons duurzaamheidsreis begon op een onverwachte manier, tijdens een reis naar Australië in 2008. “Ik werkte destijds in de haven van Rotterdam, maar na 1,5 jaar merkte ik dat ik daar niet gelukkig van werd. Lange dagen, zwaar werk en nauwelijks daglicht – het voelde alsof ik vastzat. Daarom besloot ik ontslag te nemen en op reis te gaan.” Tijdens zijn reis ontmoette Anton zijn vrouw, Nina, en samen trokken ze een maand door het land. Het was een onvergetelijke ervaring, maar wat Anton het meest bijbleef was een duikcursus bij het Great Barrier Reef. “Ik kon mijn oren niet klaren, dus in plaats van te duiken, ging ik snorkelen. Daar zag ik voor het eerst het verschil tussen levend en dood koraal. Dat was een schokkende ervaring. Toen iemand op de boot uitlegde dat het koraal aan het afsterven was door klimaatverandering en de verzuring van de oceaan, viel bij mij het kwartje.  Daar beleefde ik mijn Boyan Slat moment, al besefte ik dat toen nog niet zo. Al die pracht en praal van het rif sterft door onze CO2 uitstoot steeds verder af.” 

Het roer om

Dus na zijn reis besloot Anton het roer om te gooien. Hij studeerde Facility Management en begon zijn carrière bij Colliers, waar hij benchmarks en grote datasets ontwikkelde voor de NFC-index. “Daar leerde ik de waarde van data-analyse, wat me later goed van pas kwam in mijn werk in duurzaamheid.” Vervolgens werkte hij als property manager bij Yield Plus, waar hij leerde hoe gebouwen technisch in elkaar zitten en hoe duurzame maatregelen doorgevoerd kunnen worden. Bij IHC maakte hij kennis met de praktische kant van energiemanagement en het verduurzamen van bedrijfsvoering en vastgoed.

Momenteel is Anton projectleider bij FMHaaglanden: “Bij FMHaaglanden leid ik verschillende duurzaamheidsprojecten, zoals CO2-prognoses en het opstellen van handboeken voor circulariteit. Ik begeleid ook Europese aanbestedingen op het gebied van duurzaamheid.”

Ook runt hij zijn eigen bedrijf, Supernova Sustainable Solutions. Hierbij zet hij zich in als adviseur voor organisaties die duurzamer willen opereren. “Het mooie is dat ik in deze rollen mijn ervaring kan bundelen en direct impact kan maken. Zo ben ik bijvoorbeeld erg trots op de CO2-routekaarten die ik heb ontwikkeld voor verschillende gemeenten, zoals Meierijstad. Deze routekaarten geven gemeentes concrete richting en helpen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.”

Anton geeft daarnaast ook les aan de opleiding Integraal Vastgoed Inspecteur, waar hij de module Energiezuinigheid & Duurzaamheid verzorgt. “Het lesgeven is iets waar ik veel voldoening uit haal. Ik kan mijn kennis overdragen aan een nieuwe generatie vastgoedprofessionals en hen helpen om de uitdagingen van duurzaamheid beter te begrijpen.”

VUCA Vraagstukken erkennen en analyseren

In zijn vrije tijd is Anton vaak te vinden in de natuur met zijn gezin of verdiept hij zich in zijn studie aan de Radboud Management Academy, waar hij een post-HBO Duurzaamheid & Strategie volgt. “Deze opleiding is voor mij een echte eyeopener geweest,” vertelt hij enthousiast. “Een van de belangrijkste inzichten is dat duurzaamheid vaak als een ‘tam’ probleem wordt gezien, terwijl het in werkelijkheid een ‘wild’ vraagstuk is. Duurzaamheid is namelijk VUCA: volatile, uncertain, complex en ambigu, ook wel dubbelzinnig”

Hij legt uit dat we geneigd zijn om complexe problemen simpel te maken, zodat we controle denken te hebben. “Maar als we dat doen, verliezen we de kern van het probleem uit het oog. Een treffend voorbeeld is een project in Afrika waar waterputten werden aangelegd om vrouwen minder ver te laten lopen voor water. Hoewel het idee goed leek, daalde de mentale gezondheid onder de vrouwen flink omdat ze hun dagelijkse sociale interactie waren verloren. Dit illustreert hoe belangrijk het is om de complexiteit van duurzaamheidsvraagstukken te erkennen en te analyseren, voordat je oplossingen implementeert.”

Een ander VUCA-voorbeeld die Anton deelt vindt zicht dichterbij huis — in huis, letterlijk! —  af: “Een ander voorbeeld is het verduurzamen van woningen. Wanneer je een warmtepomp plaatst in een woning, zonder na te denken over isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Ondanks dat je denkt goed bezig te zijn, zal de energierekening akelig hoog uitvallen. Het is dus van belang om zorg te dragen voor een integraal beeld voordat een passende maatregel genomen wordt.” 

“VUCA: volatile, uncertain, complex en ambigu, ook wel dubbelzinnig"

Eenduidigheid als transitieversneller

Anton heeft grote ambities voor de toekomst: een uniform model ontwikkelen waarmee bedrijven op een eenduidige manier hun duurzaamheidsprestaties kunnen meten. “Op dit moment ontbreekt het vaak aan standaardisatie, wat leidt tot verwarring en inefficiëntie. Als iedereen op dezelfde manier meet, kunnen we richting geven aan de markt en wordt het makkelijker om duurzame stappen te zetten. Dit zou niet alleen bedrijven helpen, maar ook leveranciers en eindgebruikers. Het biedt duidelijkheid voor iedereen, en dat kan de transitie naar een duurzamere wereld enorm versnellen.”

Wat kan Anton als SUB-Booster voor jou betekenen?

Als SUB-Booster kijkt Anton ernaar uit om zijn kennis en ervaring binnen het SUB-netwerk te delen en zo nog meer organisaties te helpen bij hun duurzame transitie. “Ik geloof sterk in samenwerking en kennisdeling, want samen kunnen we echt een verschil maken.”

Hierbij heeft Anton veel kennis en ervaring te bieden. “Ik kan bijdragen met mijn kennis over CO2-equivalenten, data-analyse, MKI (Milieu Kosten Indicator), circulariteit en het verduurzamen van vastgoed en bedrijfsvoering. Ook heb ik me deze zomer verdiept in de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om duurzaamheidsrapportages op te stellen. Ik zou graag een traject begeleiden waarbij ik bedrijven help om deze methodiek te implementeren.”

Deel dit artikel

Lees meer blogs

11-01-2022

Circulaire catering bij FMHaaglanden

Nederland heeft als doel om in 2050 volledig circulair te...
23-07-2019

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

Sustainable Development Goal 11 (SDG 11) “Maak steden en menselijke...
15-01-2020

De facility manager: dé hoofdrol in een afvalvrij en circulair kantoor

Binnen de KWD-sector (kantoor, winkel, dienstverlening) ontstaat jaarlijks 2 miljoen...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.