Pijnlijk maar waar: De zorgsector is met al zijn verplaatsingen van patiënten, artsen en materialen een grote vervuiler. CO2-uitstoot van gebouwen, maar ook afvalbergen uit operatiekamers, grondstoffenverspilling, een (on)gezonde werk- en leefomgeving hebben veel impact.
Bij veel zorgprofessionals groeit het besef dat het anders moet. In de Green Deal Duurzame Zorg zijn afspraken gemaakt over de bijdrage die de zorg kan leveren aan het verbeteren van het milieu en een gezonde (werk)omgeving. Ruim 300 organisaties hebben hun ambities om de zorg te vergroenen hierin vastgelegd. Ondanks de groeiende bewustwording zien zorginstellingen meer ruimte voor verbetering, blijkt uit onderzoek van Milieu Platform Zorgsector. Ruim de helft van de respondenten geeft bijvoorbeeld aan dat duurzaamheid niet wordt gemonitord in hun organisatie terwijl die behoefte er wel is.
Tijd voor actie! Maar hoe?
Door te investeren in een duurzame toekomst lever je niet alleen een bijdrage aan de klimaatdoelen, een gezond milieu zorgt voor een gezond mens. Voor zorginstellingen liggen volop kansen om met duurzaamheid aan de slag te gaan, maar vaak ontbreekt kennis, een concrete strategie en actieplan. Hoe kun je als zorgorganisatie daadwerkelijk bijdragen aan de Sustainable Development Goals, een gezondere samenleving, zonder de werkdruk op te voeren? Het goede nieuws is: daar hebben we een oplossing voor.
De oplossing
De online tools van SUB, in combinatie met een maatwerk begeleidingstraject, bieden een totaaloplossing voor jouw zorgorganisatie. We helpen de bedrijfsvoering en huisvesting stap voor stap verduurzamen en samen maken we je duurzame ambities concreet en meetbaar. De tools heb je zelf in handen, in combinatie met ons begeleidingstraject realiseren we maximale impact. Het actieplan wat hieruit voortvloeit fungeert als vliegwiel voor een duurzame ontwikkeling en toekomstbestendige zorg. SUB je met ons mee? >
Whitepaper voor de zorg
- Hoe je een integrale, duurzame toekomstvisie inbedt in jouw bedrijfsvoering en organisatie
- Van nulmeting tot concrete duurzaamheidsmaatregelen
- Meetbaar maken van duurzaamheidsambities en SDG-impact
- Vaststellen van focus SDG’s en concrete doelen (KPI’s) voor jouw organisatie
- Kennis en bewustwording over duurzaamheid en SDG’s vergroten
- Geloofwaardig en effectief communiceren over duurzame ontwikkeling
- Toepassen van duurzaamheidsversnellers
- Creëren van groene ambassadeurs
“Tijdens het invullen van de SUB-Barometer is voldoende ruimte voor het uitwerken van gezamenlijke oplossingen en het noteren van de prioriteitstelling. Dit laatste heeft enorm geholpen om structuur in de aanpakswijze aan te brengen en het stapsgewijs toewerken aan verbetering van de duurzaamheidskansen:-)!”
Anneke Molenaar,
Hoofd FB Service Center, Sanquin
“We hebben met elkaar het duurzaamheidsprofiel voor onze bedrijfsvoering in kaart gebracht en in een concreet actieplan maatregelen vastgelegd om onze bijdrage aan duurzaamheid de komende jaren te vergroten.”
Jan-Martien Touw,
Manager Vastgoed, Saffier Groep