De richtlijn voor de toekomst is duidelijk: voor 2030 moeten de 17 Sustainable Development Goals (Global Goals), opgesteld door de Verenigde Naties, behaald zijn. Dat wil zeggen dat er wereldwijd een einde gemaakt is aan armoede, ongelijkheid en dat er gezorgd is voor klimaatactie.
Voor overheidsinstanties betekent dit dat de SDG’s moeten worden geïntegreerd in hun strategie, in de bedrijfsvoering en dat zij daarover rapporteren. Duurzaamheid staat hoog op de agenda, maar het implementeren in het beleid blijkt een grote uitdaging.
Tijd voor actie! Maar hoe?
Over het algemeen zijn de meeste overheden bekend met de SDG’s, toch blijkt het in de praktijk moeilijk om deze doelen door te vertalen in een strategie. Er is ook behoefte aan concrete plannen om bij te dragen aan oplossingen voor wereldproblemen. Bij overheidsinstellingen die wel bezig zijn met de SDG’s, is behoefte aan een duidelijk beleid waarin de SDG’s een zichtbare rol spelen.
De oplossing
Geen enkele overheidsinstelling is hetzelfde en een duurzaam beleid opstellen is maatwerk. Gelukkig hebben we bij SUB alles in huis om tot een totaaloplossing te komen voor het concretiseren en meetbaar maken van jouw duurzaamheidsambities en -prestaties. Om het makkelijk en concreet te maken, hebben we hiervoor online tools ontwikkeld waarmee je kunt zien hoe je ervoor staat, wat je kunt gaan doen en waarmee je de voortgang borgt. In combinatie met ons begeleidingstraject realiseren we samen maximale impact. SUB je met ons mee? >
Whitepaper voor overheden
- Van nulmeting tot concrete duurzaamheidsmaatregelen
- Meetbaar maken van duurzaamheidsambities en SDG-impact
- Vaststellen van focus SDG’s en concrete doelen (KPI’s) voor jouw organisatie
- Kennis en bewustwording over duurzaamheid en SDG’s vergroten
- Geloofwaardig en effectief communiceren over duurzame ontwikkeling
- Toepassen van duurzaamheidsversnellers
- Creëren van groene ambassadeurs
“In het begin was er bij VRF weinig bewustwording en draagvlak voor een duurzaamheidsprogramma. (…) Ik beveel SUB graag aan: Het is een goede manier om bij je eigen medewerkers bewustwording over SDG’s te creëren en je krijgt meteen een startpositie.”
Hans de Wit,
Afdelingshoofd Facilitair Bedrijf Veiligheidsregio Fryslan
“De meerwaarde van de SUB Barometer is het plenair invullen van de vragen met diverse interne stakeholders. Door het collectief beantwoorden van de vragen ontstond veel interactie en inzicht in elkaars belangen.”
Fleur van der Giessen
Manager Bedrijfsvoering, Regio Gooi- en Vechtstreek