Jouw bedrijf verduurzamen in 2024? Check dan deze subsidies!

Ontdek de Subsidiemogelijkheden voor Duurzaam Ondernemen in 2024

Ben je van plan om in 2024 te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen of de bouw van een energiezuinig pand? Het goede nieuws is dat de overheid verschillende fiscale regelingen en subsidies heeft om je te ondersteunen bij deze duurzame initiatieven. Rabobank publiceerde een overzicht van alle duurzame subsidies voor bedrijven in 2024! Wees geen dief van je eigen portomonee en check of jij al op de hoogte bent van deze ontwikkelingen! 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als je plannen hebt om in 2024 te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen, is de Energie-investeringsaftrek (EIA) een niet te missen kans. Deze regeling stelt je in staat om 40% van de investeringskosten af te trekken van de winst, waardoor je belastingvoordeel behaalt en je netto voordeel gemiddeld 10% bedraagt.

 • Wat is het? Een aftrek van 40% van de investeringskosten voor energiezuinige bedrijfsmiddelen.
 • Voor wie? Voor investeringen in duurzame energie, zuinige apparatuur en CO₂-reductie.
 • Hoe aanvragen? Binnen 3 maanden na opdrachtverstrekking bij RVO.
 • Belastingvoordeel: Tot 10% van de investering

 

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Voor bedrijven met plannen voor milieuvriendelijke investeringen in 2024 biedt de Milieu-investeringsaftrek (MIA) fiscale aftrek tot 45% van de investeringskosten. Voeg daar de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) aan toe, waarbij tot 75% van de investering op willekeurige momenten kan worden afgeschreven, en het totale belastingvoordeel kan oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

 • Wat is het? Tot 45% fiscale aftrek voor milieuvriendelijke investeringen en tot 75% willekeurige afschrijving.
 • Voor wie? Voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en duurzaam bouwen.
 • Hoe aanvragen? Binnen 3 maanden na opdrachtverstrekking bij RVO.
 • Belastingvoordeel: Tot 14% van het investeringsbedrag.

 

Aanschafsubsidie zero-emissie trucks (AanZET)

Voor ondernemers in de transportsector die overwegen te investeren in nieuwe elektrische vrachtwagens, is de Aanschafsubsidie zero-emissie trucks (AanZET) van groot belang. Deze subsidie, die op 26 maart opengaat, stimuleert de aanschaf van emissieloze vrachtauto’s om de CO2-uitstoot te verminderen. Begin op tijd met de voorbereiding van je aanvraag vanwege de grote belangstelling in voorgaande jaren.

 • Voor wie? Ondernemers in de transportsector die investeren in nieuwe elektrische vrachtwagens.
 • Belangrijk: Subsidie tot maximaal €115.200. Aanvraag indienen vóór aankoop, zonder onherroepelijke verplichtingen.

 

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Ondernemers in de bouwsector die willen investeren in nieuw elektrisch werkmaterieel moeten de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) in de gaten houden. Deze regeling draagt bij aan het verduurzamen van de bouwsector en biedt ook de mogelijkheid subsidie te ontvangen voor het ombouwen van bestaand bouwmaterieel naar emissieloos. De regeling opent op 5 maart, dus zorg dat je tijdig begint met de aanvraagvoorbereiding.

 • Voor wie? Ondernemers in de bouwsector die investeren in nieuw elektrisch werkmaterieel.
 • Belangrijk: Subsidie tot maximaal €300.000. Aanvraag indienen vóór bestelling, zonder onherroepelijke verplichtingen.

 

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Voor bedrijven in de industrie is de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) een interessante mogelijkheid. Het doel is het stimuleren van investeringen in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van CO2-emissies in Nederland. Het subsidiebedrag varieert, maar voor bedrijven in het MKB is het minimaal €30.000 en voor grootbedrijven minimaal €125.000. De nieuwe aanvraagronde wordt verwacht vanaf half maart 2024.

 • Voor wie? Bedrijven in de industrie die investeren in CO₂-reducerende maatregelen.
 • Belangrijk: Subsidie van 30% tot 70% afhankelijk van de investering. Nieuwe aanvraagronde verwacht vanaf half maart 2024.

 

Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed is er de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Met een maximaal bedrag van €1,5 miljoen stimuleert deze regeling de verduurzaming van bestaand maatschappelijk vastgoed. De aanvraagronde opent op 22 april, dus wees voorbereid op de grote belangstelling en start op tijd met de aanvraag.

 • Voor wie? Eigenaren van maatschappelijk vastgoed die hun gebouwen willen verduurzamen.
 • Belangrijk: Subsidie tot maximaal €1,5 miljoen. Aanvraag indienen vóór bezit, opent op 22 april.

 

Of je nu een transportondernemer bent die investeert in elektrische trucks of een bouwbedrijf met plannen voor emissieloos materieel, er zijn diverse subsidies om je te ondersteunen. Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van jouw bedrijf op de lange termijn. Start vandaag nog met het verkennen van de mogelijkheden en maak jouw bedrijf toekomstbestendig! Zorg ervoor dat je op tijd begint met de voorbereiding van je aanvragen, want duurzaam ondernemen wordt niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

10-09-2020

Terugblik & wrap-up Duurzame Dinsdag 2020

Ook in 2020 was de eerste dinsdag van september Duurzame...
11-02-2022

Racktime streeft naar een CO2-neutrale onderneming

Racktime Benelux heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel...
12-12-2022

Sociaal ingenieur & podcastmaker Jetske Thielen

De positief activistische ondernemer Jetske Thielen inspireert duizenden luisteraars via...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.