Winnaars Duurzame Dinsdag 2024? Dit zijn 7 kansmakers!

Innovatieve duurzaamheidsinitiatieven in de race naar winnaar Duurzame Dinsdag 2024!

Op 3 september het is Duurzame Dinsdag! Deze speciale dag wordt ook wel de Prinsjesdag van duurzaamheid genoemd. Al sinds 1997 worden op de eerste dinsdag van september de mooiste duurzame initiatieven uit de samenleving in het zonnetje gezet. Net als op Prinsjesdag wordt er een belangrijke ‘troonrede’ uitgesproken, maar dan eentje die helemaal in het teken staat van een groenere toekomst.

Een koffertje vol met honderden duurzame ideeën wordt aangeboden aan een bewindspersoon, en prijzen worden uitgereikt aan de echte klimaathelden. Zelfs politici schuiven aan om in gesprek te gaan met de initiatiefnemers. Kortom, het is hét moment om duurzame doeners te huldigen en hun impact zichtbaar te maken. Wie zijn de genomineerden voor de Duurzame Dinsdag prijzen van 2024? 

Deze 7 groene denkers verdienen zeker een dikke pluim voor hun geweldige ideeën!

1. Biocompact Vacuümtoiletten

Je kent ze vast wel, die mobiele toiletten op festivals waar je liever niet te lang blijft hangen. Maar Biocompact maakt van een bezoekje aan het toilet een duurzame ervaring! Hun vacuümtoiletten gebruiken maar een piepklein beetje water, slechts 0,8 liter per spoeling. Dat is heel wat minder dan je gewone spoeltoilet thuis. Bovendien doen ze dat zonder vieze chemicaliën. Dus terwijl jij staat te dansen op een festival, bespaart Biocompact liters water en houden ze het milieu schoon. Een echte win-win, toch?

Meer info lees je hier

Vacuum toilet

2. D2D Water Solutions: je eigen kleine waterfabriek

Water is leven, maar wat als je water niet altijd betrouwbaar is? D2D Water Solutions komt met de oplossing! Zij maken het mogelijk om zelfs van regenwater, afvalwater of zeewater veilig drinkwater te maken. En dat gewoon thuis of op kantoor. Hierdoor kunnen we allemaal waterneutraal of zelfs waterpositief worden. Met D2D heb je dus je eigen kleine waterfabriek in huis. Wie had gedacht dat zelfvoorzienend zijn zo simpel kon zijn?

Meer info over D2D

3. Duurzaam Zelfvoorzienend Pampus

Stel je voor, een eiland dat helemaal op zichzelf draait, zonder fossiele brandstoffen! Klinkt als iets uit een sprookje, maar Forteiland Pampus doet het gewoon. Dit eiland wekt energie op met zon, wind en zelfs biovergisting. En met een slim energiesysteem slaan ze alles netjes op. Pampus is niet alleen een plek vol geschiedenis, maar ook een lichtend voorbeeld van hoe we in de toekomst energie kunnen opwekken. Wie zegt dat erfgoed en duurzaamheid niet hand in hand kunnen gaan?

Meer over Pampus

4. Gloovy: recyclebare wegwerphandschoen

Wist je dat er elk jaar miljarden wegwerphandschoenen in de vuilnisbak belanden? Gloovy vond dat maar niets en ontwikkelde de eerste recyclebare wegwerphandschoen van Europa. Deze handschoen is net zo handig als de gewone, maar met een groen randje. Zo wordt het schoonmaken een stuk milieuvriendelijker, zonder dat je handen vuil worden. Een handje helpen aan een schonere wereld was nog nooit zo letterlijk!

Meer over Gloovy

5. PaperWise: Papier met een verstandige twist

Zeg dag tegen papier van bomen, en hallo tegen PaperWise! Dit papier wordt gemaakt van landbouwafval, zoals stengels en bladeren die normaal worden weggegooid. Niet alleen redt dit bomen, maar het heeft ook een kleinere ecologische voetafdruk dan gerecycled papier. En dat is nog niet alles, PaperWise ondersteunt ook lokale gemeenschappen in India en Zuid-Amerika. Dus elke keer dat je een velletje PaperWise gebruikt, maak je de wereld een beetje groener en eerlijker. Slim, hè?

Meer over Paperwise

6. Give a Shit: poep met potentie

Ja, je leest het goed! Give a Shit vraagt mensen om hun poep te doneren aan boeren. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is een fantastische manier om de bodem gezonder te maken. Bovendien zorgt het voor een nieuwe kijk op bemesting. Dit initiatief zet iedereen aan het denken: waarom zouden we menselijke reststromen niet beter benutten? Een grote boodschap voor een grote impact!

Meer over give a shit

7. Groente- en Fruitbrigade

Gezonde voeding voor iedereen, daar gaat de Groente- en Fruitbrigade voor. Zij redden iedere week grote hoeveelheden groente en fruit die anders zouden worden weggegooid. Deze verse producten worden vervolgens gratis geleverd aan de Voedselbanken. Zo krijgen mensen met een kleine beurs toch de kans om gezond te eten. De brigade voorkomt voedselverspilling en zorgt voor een kleurrijke maaltijd op tafel. Een smakelijke reddingsactie!

Meer over de Groente- en Fruitbrigade

En dat waren ze dan, de toppers van Duurzame Dinsdag 2024!  Elk van deze genomineerden laat zien dat duurzaamheid niet moeilijk hoeft te zijn. Het zijn stuk voor stuk inspirerende voorbeelden van hoe we met slimme oplossingen de wereld een beetje mooier kunnen maken. Dus laten we ze met z’n allen aanmoedigen en wie weet, misschien steek je zelf ook een groen idee op. Happy Duurzame Dinsdag! 🌍✨

 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

15-05-2020

OOK MAXIMAAL IMPACT MAKEN DOOR SOCIAAL AAN TE BESTEDEN?

OOK MAXIMAAL IMPACT MAKEN DOOR SOCIALER AANBESTEDEN? DAT KAN! EN...
SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
29-07-2019

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Sustainable Development Goal 3 (SDG 3) is opgesteld om goede...
SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie
20-02-2020

SDG 12: een managementvraagstuk?

SDG 12: verantwoorde productie & consumptie is door 81 internationale...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.