Bouwen aan de toekomst met K_Dekker

Bij bouwbedrijf K_Dekker waren ze op zoek naar een boost om hun organisatie te verduurzamen. Als je dan ook nog eens gevestigd bent in de woonplaats van Babs Mammen – van der Zon, dan is het natuurlijk logisch dat je uitkomt bij Sustainable Boost!

Door: Lotte Blesgraaf

 

Een duurzame boost

Met veranderende wet- en regelgeving en de vraag vanuit de maatschappij om duurzamer te bouwen, is het voor bedrijven in de bouw tegenwoordig een must om duurzaamheid te integreren in het bouwproces en de bedrijfsvoering. De wens van K_Dekker was om duurzame doelstellingen te concretiseren en daadwerkelijk onderdeel te maken van het werk. ‘Er niet alleen maar over praten, maar het ook echt doen!’ Aldus Arjen Bos directeur van K_Dekker.

Het gewaagde doel

Met het gefaseerde begeleidingstraject van Sustainable Boost zijn zij aan de slag gegaan. Gestart met stap 1 voor het opstellen van een duurzaamheidsbeleid, waarin een duurzaamheidsvisie en -missie is geformuleerd, focus SDG’s zijn bepaald en kernwaarden- en kwaliteiten zijn uitgewerkt. Zo kwamen ze uit op een zeer gewaagd doel: In 2030 is onze bedrijfsvoering eco-positief.

Dit houdt in dat K_Dekker zich met haar bedrijfsvoering richt op het realiseren van een volledige circulaire bedrijfsvoering met een positieve CO2-impact in jaar 2030. Oftewel meer CO2 teruggeven aan het milieu dan uitstoten. En hiernaast haar verantwoordelijkheid neemt op de aandachtsgebieden: Aarde, Mens en Maatschappij. K_Dekker moet dus met haar bedrijfsvoering op verschillende vlakken tegelijk aan de slag.

Concreet uitvoeringsprogramma

Om dit te realiseren is gestart met stap 2 het uitvoeringsprogramma. “Met dezelfde werkgroep als in stap 1 hebben wij duurzaamheidsthema’s gekoppeld aan de aandachtsgebieden, waarna we daarna de vertaalslag hebben kunnen maken naar concrete meetbare doelen met bijhorende KPI’s” aldus Tilly Bakker, duurzaamheid coördinator K_Dekker.  Tijdens dit proces kwamen ze erachter dat er al best wel wat duurzame acties werden uitgevoerd, soms vanuit wetgeving, soms vanuit de wens dat het beter zou kunnen. Zo werd er al hard gewerkt aan een elektrisch wagenpark en was Tilly Bakker al aangesteld als duurzaamheid coördinator.

Arjen Bos: “De Boost van Babs en Jeroen zorgde ervoor dat onze doelen meer vorm kregen en werden vastgelegd in een actieplan”. “Tijdens het proces waren zij toegankelijk en benaderbaar, waardoor er altijd de mogelijkheid was om even te sparren, dat zorgde ervoor dat er al snel over kon worden gegaan tot daadwerkelijke actieplannen maken” geeft Tilly Bakker aan.

Een bouwbedrijf met brede visie

Zo ligt er nu voor 2024 een plan met concrete stappen om in 2030 Zero Waste te zijn, emissieloos te rijden, duurzaam in te kopen en een groen kantoor te hebben. Het doel voor 2024 is om ervoor te zorgen dat deze plannen en acties onderdeel worden van het reguliere functioneren. Door de lat hoog te leggen, hopen zij hun medewerkers allemaal te inspireren om ook stapjes te zetten. Als familiebedrijf met een brede visie op de toekomst, moet dat helemaal goed komen.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

19-06-2022

SUB Booster Evelien over de (duurzame) printingbranche

“We moeten wat doen, dat staat vast, en nu is...
22-11-2022

Hutten nieuwe cateraar FMHaaglanden

Hutten is vanaf 1 januari 2023 de nieuwe cateraar van...
03-06-2021

Duurzame bedrijfsvoering: een Whitepaper voor Bedrijven

Heeft jouw bedrijf de SDG’s al ingebed? Aandacht voor duurzaamheid...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.